Tvoros įrengimas

Tveriame įvairias tvoras, įrengiame vartus ir vartelius.

Tvoras statome iš medienos, metalo, arba deriname kelias medžiagas: medis, metalas, mūryti arba apdailinėmis medžiagomis padengti stulpeliai.

Tvoros paskirtis – atskirti teritoriją nuo gatvės, aplinkinių sklypų, vieną ūkinę zoną nuo kitos. Todėl tvora turi būti patikima, ilgaamžė, tinkamo dydžio. Būsima tvora turi ne tik patikimai saugoti nuo nepageidaujamų žvilgsnių ir svečių, bet ir atrodyti estetiškai.
Tvora turėtų derėti prie namo stiliaus, vietovės.

Aklina ar permatoma tvora?

Nuspręskite, kokios tvoros norėtumėte. Dažnai statomos aukštos (1,8 m) ir aklinos tvoros, tačiau populiarėja ir žemesnės tvoros, neslepiančios gražiai sutvarkytos aplinkos.

Aklina (ištisinė) tvora saugos privatumą nuo pašalinių žvilgsnių, sumažins triukšmo ir dulkių lygį. Kita vertus, jos metamas didelis šešėlis neleidžia augti augalams, ir toje tamsioje drėgnoje zonoje veisiasi didžioji dauguma sodo kenkėjų.

Taip pat reikia atsižvelgti, kurioje pusėje sklypas (šiaurė, pietūs ar pan.), nes šiaurėje ir vakaruose galima statyti ir uždarą tvorą, o pietų pusėje esantis sklypas, aptvertas ištisine tvora, bus nuolat šešėlyje, nederės augalai.

Permatoma, arba ažūrinė, tvora riboja teritoriją, bet neuždengia vaizdo. Atvira tvora neužstoja saulės augalams. Tokios konstrukcijos mažina vėjo greitį, išsklaido jo energiją ir neleidžia susidaryti sūkurinėms srovėms.

Medinės tvoros

Medinės tvoros pigesnės, lengviau gaminamos ir montuojamos. Egzistuoja daugybė medinių tvorų stilių.

Tradicinę medinę tvorą sudaro laikantieji elementai ir grebėstai. Laikančiosios konstrukcijos – tai stulpai ir prie jų tvirtinamos sijos (kartys), rėmai ir pan. Grebėstai daromi iš lentų, lentjuosčių, vytelių, žagarų, medžio plokščių.

Medinė tvora gali tarnauti ilgai, aišku, jei tvoros konstrukcijoms panaudotos kokybiškos medžiagos ir jos tinkamai prižiūrimos. Tvoros ilgaamžiškumas priklauso nuo apsauginių priemonių ir dažų kokybės.

Medinis elementas turėtų būti dažomas kelis kartus. Jei tvora apdorojama jau pastatyta, ne visos vietos prieinamos dengimui apsauginėmis priemonėmis ir dažymui.

Obliuotos medienos paviršius kietesnis, todėl impregnuojančios medžiagos bei dažai giliai neįsigeria, susidariusi plėvelė po kurio laiko nusilupa. Neobliuotos medienos paviršius šiek tiek pasišiaušęs, dažai gerai įsigeria į nelygumus. Be to, obliuota mediena brangesnė.

Metalinės tvoros

Metalinė tvora tvirtesnė, ilgaamžiškesnė už medinę. Tačiau metalas neatsparus rūdims. Nuo korozijos jis apsaugomas padengiant paviršių viena iš dangų: metalo, metalo junginių, nemetaline danga (dažais ir pan.).

Paprastai pramoniniu būdu pagaminti metaliniai tvorų elementai parduodami cinkuoti, dažytas juodas metalas, arba cinkuoti ir papildomai fosfatuoti, dirbtinai sendinti ir dažyti milteliniu būdu. Pažeisti dažus yra be galo paprasta, ir, jei po dažais nebus cinko, pažeidimo vietoje turėsite korozijos židinį.

Metalinėms tvoros gali būti ir rankų darbo  kalto metalo ir suvirintos tvoros, taip pat surenkamos iš atskirų segmentų.

Nebūtina visos tvoros statyti iš vienos medžiagos: pavyzdžiui, kraštų aptvėrimą galima sumūryti iš plytų, o iš fasado pusės pastatyti kalto metalo ar kitokią,  tinkamesnę prie aplinkos tvorą.

Stulpai

Bet kurią tvorą sudaro atraminiai stulpai, skydai arba statiniai ir tvirtinimo detalės. Atraminiai stulpai dažniausiai gaminami iš metalo, betono, plytų, medžio. Trumpiausiai tarnauja mediniai stulpai

Stulpai tvorai statyti turi būti pakankamai tvirti ir stori, nes jie turi atlaikyti vėjo jėgą. Kiek stulpo reikia įkasti į žemę, priklauso tik nuo tvoros aukščio. Tvoros, kurios aukštis bus apie 1,2 m, stulpą reikia įkasti į žemę 60 cm. Jeigu žemė sunki, arba atvirkščiai – labai lengva, laki, sklypas šlaite, arti gruntiniai vandenys – rekomenduojama įkasti net 150- 200 cm. Kitaip atraminiai stulpai judės, tvora iškryps arba nuvirs.

Metalinius stulpus – plieninius stačiakampius ar apvalius nuo 50 mm skersmens vamzdžius – taip pat reikėtų apdoroti apsauginėmis medžiagomis, apsaugoti nuo lietaus vandens, kad nerūdytų išorė ir vandens nepatektų į vidų. Viršų reikia uždengti stogeliu.

Duobės apvaliems nedidelio diametro stulpams kasamos 70-90 cm gylio. Didelio diametro stulpams duobių gylis 50-70 cm, tarpus užpilant skalda ir užbetonuojant. Požeminė metalinių stulpų dalis padengiama karštu bitumu.

Rekomenduojami tarpai tarp stulpų – 2,5 m.

Vartai

Teritorijoje išėjimų gali būti ne vienas. Paprastai šalia įvažiavimo vartų statomi ir varteliai įėjimui. Lengviesiems automobiliams užtenka 2,7 m pločio vartų,

Tvorą galima įvairiai dekoruoti: nudažyti, papuošti drožiniais, papildomai apšviesti, geometrines tvoros formas paįvairinti sodo augalais. Galima sodinti vijoklinius augalus.

Kada tvoros statybai reikia leidimo?

Tvoros turi būti pastatytos laikantis tam tikrų reikalavimų ir nepažeisti kaimynų interesų. Tvoros statybai keliami reikalavimai priklauso nuo:

  • jos aukščio (pagal tai nustatoma, kokiai statinių kategorijai ir grupei priskirtina tvora),
  • žemės sklypo, kuriame tvora statoma, vietos (kaime, mieste, saugomoje ar su kultūros paveldo objektų apsauga susijusioje teritorijoje),
  • konstrukcijos (su pamatu (cokoliu) ar ne, ant atraminės sienutės ar be jos, kiaurymių sudaromų ploto),
  • vietos sklypo ribų atžvilgiu (ant sklypo ribos ar prie sklypo ribos, kokiu atstumu nuo sklypo ribos, prie kurios sklypo ribos pasaulio šalių atžvilgiu – kokia kryptimi krenta tvoros šešėlis).

Norint tverti tvorą, kurios aukštis iki 2 metrų, jokio statybą leidžiančio dokumento nereikia, jeigu ji tveriama prie sklypo ribos ( tvoros konstrukcijoms neperžengiant sklypo ribos) ir jei:
1. tvoros kiaurymių plotas ne mažesnis nei 50 proc. bendro tvoros ploto (įskaitant ir stulpų bei tvoros cokolinės dalies, metančios šešėlį į gretimą sklypą, plotą) – kai statmenai tvoros į gretimą sklypą metamas šešėlis nukreiptas šiaurės kryptimi;
2. tvoros kiaurymių plotas ne mažesnis nei 25 proc. bendro tvoros ploto (įskaitant ir stulpų bei tvoros cokolinės dalies, metančios šešėlį į gretimą sklypą, plotą) – kai statmenai tvoros į gretimą sklypą (teritoriją) metamas šešėlis  nukreiptas rytų ar vakarų kryptimis.
Šie reikalavimai taikomi, jei tvora statoma arčiau kaip 1 m iki sklypo ribos.
Jei 1 ar 2 punktuose nurodytos sąlygos netenkinamos, privalomi rašytiniai gretimų žemės sklypų savininkų ar valdytojų sutikimai.